DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Eskişehir’e 168 tesis kazandırıldığını ve 362 bin 830 dekar tarım arazisinin sulamaya açıldığını açıkladı. Son 22 yılda yapılan yatırımlar sayesinde Eskişehirli çiftçilerin emeğinin berekete dönüştüğünü belirten Balta, bu tesislerle ülkeye ve millete büyük katkılar sağlandığını ifade etti.
Baraj ve Göletlerle Su Depolama Kapasitesi Arttı
Eskişehir'de 12 baraj, 10 gölet ve 4 yeraltı su deposuyla toplamda 169 milyon metreküp su depolandı. Balta, inşaatı devam eden 2 barajın tamamlanmasıyla 5 bin 250 dekar daha tarım arazisinin sulama suyuna kavuşacağını belirtti.
Taşkınlara Karşı 35 Koruma Tesisi
Taşkınlarla mücadele kapsamında Eskişehir’de 35 taşkın koruma tesisi inşa edildi. Bu tesislerle 42 yerleşim yeri ve 3 bin 280 dekar arazi taşkın riskinden korundu. Ayrıca, 10 taşkın koruma tesisinin yapım çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Arazi Toplulaştırması Çiftçiye Fayda Sağladı
Eskişehir’de 1 milyon 763 bin 730 dekar alan arazi toplulaştırma çalışmalarıyla tescil edildi. Genel Müdür Balta, bu projelerin çiftçilerin verimliliğini artırdığını ve sahadan olumlu geri dönüşler alındığını ifade etti.
Hidroelektrik Tesisinden Enerji Üretimi
Eskişehir’de 1 hidroelektrik enerji tesisi kurularak yıllık 302 milyon KWh enerji üretildi. Bu tesisle milli ekonomiye 786 milyon TL katkı sağlandığını belirten Balta, suyun gücünü enerjiye dönüştürmeye devam edeceklerini vurguladı.
“Suyu Koruma ve Sürdürülebilir Kullanma” Vurgusu
Genel Müdür Balta, DSİ’nin suyu koruma ve sürdürülebilir kullanım anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Eskişehir’deki yatırımların bölge halkına ekonomik, tarımsal ve çevresel fayda sağladığını ifade etti.