Eskişehir Telgraf Gündem Eskişehir Hangi İlden Ayrıldı? Eskişehir Eskiden Nereye Bağlıydı?

Eskişehir Hangi İlden Ayrıldı? Eskişehir Eskiden Nereye Bağlıydı?

Eskişehir eskiden hangi ile bağlıydı? Eskişehir hangi ilden ayrıldı? Eskişehir'in bağlı olduğu şehir hangisiydi?

Eskişehir hangi ilden ayrıldı sorusunu yöneltirken Eskişehir’in tarihi kökenlerini merak ettiğiniz oldukça belli oluyor. Tarihi yapılarını modernite ile harmanlayarak İç Anadolu Bölgesinin önde gelen şehirlerinden biri olmayı başaran Eskişehir’e daha önce hangi ilin ev sahipliğini yaptığını öğrenmek istiyorsanız hemen okuyun!

Eskişehir Hangi İlden Ayrıldı?

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaparak kültürel anlamda kendisini geliştirmeyi başaran Eskişehir hangi ilden ayrıldı soruları ile merak ediliyor. Porsuk Çayının şehrin karmaşık hayatı ile bütünleşerek büyülü bir atmosfer oluşturmasını sağladığı bu nadide şehir daha önce Bursa ile ortak sınırlar içerisinde yer alıyordu. 1841 yılında bağlandığı Bursa’nın Hüdavendigar Eyaleti’nden 1923 yılında ayrılmıştır.

Eskişehir’in Bursa’dan ayrılmasının en önemli nedenleri arasında bağımsızlığa müsait ve kendi ayakları üzerinde durabilecek güçlü yapısı gelmektedir. Sanayi ve ticaret anlamında oldukça gelişmiş görülen Eskişehir’in Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle beraber bağımsız bir şehir olarak anılması kaçınılmaz olmuştur. Kendi kimliğini kısa sürede kazanmayı başaran Eskişehirliler modern bir şehrin inşasına tarihi yapılarına sahip çıkarak başlamışlardır.

Eskişehir’in konumu da ön plana çıkan şehirler arasında yer almasında etkili özellilerinden biridir. Geçmişten günümüze önemli kişilerin uğrak noktası olmayı başaran Eskişehir’in ruhunda hissedilen sanatsal bağlantılar onun ayrı bir şehir olarak çıktığı bu yolda elde ettiği başarıyı göstermektedir.

Eskişehir Halkının Kökeni

Eskişehir hangi ilden ayrıldı soru kadar merak edilen konulardan biri Eskişehir’de yaşayan yerli halkın kökenlidir. Eskişehir’in farklı uygarlıklara sınırları içerisinde yer vermesi kültürel kökenleri açısından çeşitlilik göstermesinde etkili olmuştur. Eskişehir’in etnik kökenlerini 6 gruba ayırmak mümkündür;

  • Türkmenler
  • Manavlar
  • Yörükler
  • Abazalar
  • Çerkezler
  • Tatarlar
  • Bulgaristan ve Romanya Muhacirleri

Rus zulmünden kaçarak Eskişehir’i dış göç gerçekleştiren Çerkezler ve Abazalar bölgeye yerleşmiştir. Bu yıllarda bölgeye Kırım’dan gelen Tatarlar’ın da yerleştiği bilinmektedir. Rus savaşından sonra bölgeye Romanya ve Bulgaristan muhacirleri de göç etmeye başlamıştır.

Eskişehir’in Özellikleri Nelerdir?

Eskişehir hangi ilden ayrıldı denildiğinde bu ayrılıkla beraber ortaya çıkan şehir özelliklerine değinmemek mümkün değildir. Eskişehir Türkiye’de modern sayılan ve önde gelen şehirler arasında gelmektedir. Zengin kültürel mirasının yanı sıra şehir sosyal hayatı ile de oldukça canlıdır. İçerisinde yer alan kaplıcaları, şehrin ortasından geçen porsuk çayı, Odunpazarı evlerinin büyülü atmosferi onu vazgeçilmezler arasına katmaktadır. Genç nüfusun oldukça yoğun olduğu bu şehir öğrenciler için de önemli bir yer edinmiştir. Tüm sosyal aktivitelere rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu şehirde yaşamak ayrıcalıklı olarak görülmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *