Eskişehir Telgraf Gündem Eskişehir Neden Göç Alır? Geçmişten Günümüze Göç Alma Sebepleri

Eskişehir Neden Göç Alır? Geçmişten Günümüze Göç Alma Sebepleri

Şehirdeki kültür çeşitliliği ile öne çıkan Eskişehir neden göç alır? Kırım, Tatar ve diğer kültürlerin ortak noktası Eskişehir’i yakından inceliyoruz.

İç Anadolu bölgesinin eğitim yuvası olarak görülen Eskişehir neden göç alır? Şehirde yaşayan, biraz vakit geçiren herkesin aklında bu soru yer almaktadır. Çünkü Eskişehir’de sayısız kültürden birçok insan bulunur. Bu denli çeşitliliğin yer alması akıllarda göç konusunda soruları yaratır.

Özellikle geçmişten günümüze Eskişehir’de göç olaylarının yoğunlukla yaşanması sebepleri hakkında merak konusu oluyor. Peki ama Eskişehir neden göç alır? Eskişehir’e göç gelme nedenleri neler?

Güncel Nedenleriyle Eskişehir Neden Göç Alır?

Göç olgusu insanın var olduğu her alandan itibaren bulunmaktadır. Fakat incelendiğinde Türkiye’de özellikle bazı şehirlerin daha yoğun göç aldığı görülür. Bunların başında Eskişehir bulunuyor. Yıllardır aldığı yüksek orandaki göçleriyle kişiler Eskişehir neden göç alır olgusu oluşur. İşte, sayılabilecek bazı sebepler:

1 – Geçiş Güzergahında Yer Alması

Milattan önce yaşamın yer aldığı Eskişehir özellikle Frigya dönemi sonrası yoğunluk kazanmıştır. Frigyalıların başkent olarak benimsediği Eskişehir bu vakitten itibaren kesintisiz göç almıştır. Osmanlı döneminde Balkanlardan ve Kafkasya’dan aldığı göçlerle şehrin kültürü gelişmiştir. Eski zamanlarda özellikle Eskişehir neden göç alır konusu konumla alakalıdır.

Geçiş güzergahında yer alan yapısıyla İstanbul, Bursa ya da Ankara ve diğer Anadolu şehirleri için bir kapı niteliği taşır. Ulaşımın bu denli yoğun olmadığı zamanlarda da ticaret anlamında önem arz ettiğinden göçler almıştır.

2 – Eğitim Sebepli Göçler

Düşük bir orana sahip olsa da Eskişehir neden göç alır konusuna eğitim açısından bakmak gerekir. Gelişen üniversite sayısı ve eğitim anlayışından dolayı Eskişehir’de sayısız öğrenci bulunur. Sadece üniversiteli değil; lise, akademik kadro gibi sebeplerle de göçler yaşanmaktadır.

3 – Kültürel Çeşitliliğe Açık Olması

Her şehir göç almayı kabul edecek bir yapıya sahip değildir. Bundan ötürü genellikle ılımlı yaklaşan şehirlerde göçler daha yoğundur. Eskişehir neden göç alır konusu şehrin ılımlı yapısı, göç kabul eden tavrı ve insanların saygısına dayanmaktadır.

4 – İş İmkanları

Eskişehir’de yaşayan bireylerin çalışabilmek için imkânları diğer Anadolu şehirlerine kıyasla fazladır. Sanayi, hizmet ya da tarım alanlarında iş bulunabileceğinden göçler sık sık yaşanır. Diğer küçük şehirlerden Eskişehir’e gelişler bu yüzdendir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *