Eskişehir Telgraf Gündem Kış Aylarında Kullanılmayan Araçların Akü Sağlığına Dikkat

Kış Aylarında Kullanılmayan Araçların Akü Sağlığına Dikkat

Kış aylarının gelmesiyle birlikte araç akülerinin problem yaratabileceği ve beklenmedik durumlarda yolda bırakabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Eskişehirli sanayici Anıl Köse, "Yolda kalmamak için aküleri, yeni ya da eski olması fark etmeksizin kontrol ettirmekte fayda var" dedi.

Soğuk havanın ve kar yağışının etkili olduğu bu günlerde, şahsi araç kullanımları da azalmış durumda. Birçok kişi, araçlarıyla dışarı çıkmak yerine toplu taşıma araçlarına yöneliyor. Kış aylarında daha az kullanılan şahsi araçlarda özellikle akü arızalarının yaşanmaması için uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Uzun süre kullanılmayan araçların akü kutup başlarının sökülmesi ve rutin bakımlarının yapılması gerektiği belirtiliyor.

"Yolda Kalmanın Önüne Geçmek İçin Akü Kontrolü Şart"

Akü kontrolü yapılan araçların daha az yolda kaldığını ifade eden Anıl Köse, "En dikkat edilmesi gereken nokta, akülerin kontrol edilmesidir. Biz burada ve Türkiye'nin her yerinde ücretsiz akü kontrolleri yapıyoruz. Kış geldiği için vatandaşların dağda, bayırda yolda kalmaması adına aküleri kontrol ettirmelerinde fayda var. Akü, kimyasal bir reaksiyonla enerji ürettiği için soğuk havalarda donma yaşayabilir. Araç uzun süre kullanılmazsa akü boşalabilir. Kışın araçların dışarıda fazla bekletilmemesi akünün bitmesine engel olur" dedi.

"LPG'li Araçlarda Akü Problemi Daha Fazla Yaşanıyor"

LPG'li araçlarda özellikle akü problemlerinin daha sık yaşandığını belirten Köse, "LPG'li araçlarda fazla enerji kaybı yaşanabiliyor. Bu araçlar 24 saat elektrik tüketimi yaptığı için, araç yatıyorsa ve kilometre yapmıyorsa, aküde boşalma ve bozulma görülüyor. Bu nedenle LPG'li araç sahiplerinin akülerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerekir. Şarjları eksikse şarja alıyor, bozuksa yenisiyle değiştiriyoruz" dedi.

"Kışın Araç Kullanılmayacaksa Akü Kutup Başları Sökülmeli"

Kış aylarında araçlarını kullanmayacak vatandaşların akü kutup başlarını sökerek, olası arızaların önüne geçebileceğini belirten Anıl Köse, "Garajda bekleyen araçlarda çok büyük bir sıkıntı yok. Ancak dışarıda bekleyen araçlarda sorunlar yaşanabiliyor. Eksi 5-10 derecede insanlar bile donma tehlikesi geçirebiliyor, bu durum araçlar için de geçerli. Kışın aracını kullanmayacak vatandaşlar, eğer mümkünse akü kutup başını sökmeli. Tüplü araçlar, 24 saat akım çektiği için elektronik beyin sürekli aküden enerji kullanıyor. Bu da akü boşalmasına yol açabiliyor" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *