Emekli maaşı almak günümüzün en popüler aramalarından birisi haline geldi. Çünkü sürekli değişen emekli maaşı ücretleri kadar şartlarının da farklılaşması etkili olmaktadır. Son zamanlarda yapılan değişimlerle birlikte emeklilik hakkı kazananlar tarafından ‘Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılıyor?’ merak ediliyor.
Emekli Olma Koşulları Nelerdir?
Türkiye’de emekli olma koşulları kadın ve erkeğe göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca prim ve güne bağlı olarak iki farklı imkân bulunmaktadır. Emekli olmak isteyenler bu şartları yerine getirmek zorundadır. Aksi takdirde emeklilik hakkı elde edilememektedir.
Genel itibarıyla emekli olma şartı için kadınlarda 58 yaş, erkekler için 60 yaş gerekmektedir. İlk kez sigortalı olma konusu ya da EYT durumuna bağlı olarak yaş konusu farklılaşmaktadır. Prim ödeme sayısı da yaş koşuluna göre farklılaşmaktadır.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
Emekli maaşı miktarı her sene değişmektedir. 2025 emekli maaşı da yıl değişimiyle birlikte farklılaşmaktadır. Ayrıca emeklilik için prim ödenen yere bağlı olarak unsurlardan etkilenecektir. Örneğin memur emeklisi bir birey ile asgari ücretten emekli olan bireyin maaşı değişir. Bundan dolayı emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır konusuna göz atmak gerekiyor.

4B ve 4A Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Öncelikle emeklilik hakkı kazanmak isteyen birey yaş ya da yıl seçimi yapmalıdır. Ayrıca işte bulunduğu süre zarfında ne kadar yıldır sigortalı olduğu da önemli olacaktır. Etkili olan diğer faktör ise primdir. Ödenen prim ne kadar fazlaysa alınacak emeklilik maaşı da o kadar yükselecektir.
Formüle bağlı olarak bu hesaplama yapılarak sonuç elde edilebilmektedir. Ayrıca dilerseniz kısa sürede emekli maaşı hesaplama robotları kullanarak sonucu da bulabilirsiniz.