Eskişehir Telgraf Sağlık Alışveriş Öncesi Kahve Tüketimi Gereksiz Harcamaları Artırabilir

Alışveriş Öncesi Kahve Tüketimi Gereksiz Harcamaları Artırabilir

Alışveriş öncesi kahve içmenin, keyfi alışveriş eğilimini artırabileceğini söyleyen Diyetisyen Şükriye Eral, bu durumun gereksiz harcamalara yol açabileceğine dikkat çekti.

Özel Ümit Batıkent Hastanesi Diyetisyeni Şükriye Eral, Türk kahvesinin yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültürel bir değer taşıdığını ifade etti. Türk kahvesinin hem lezzetli hem de doğru tüketildiğinde faydalı olduğunu belirten Eral, kahvenin pazarlama stratejileri üzerindeki etkisini de vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, alışveriş öncesi kahve tüketimi, hedonik (keyfi) alışveriş eğilimini artırabiliyor ve gereksiz harcamalara neden olabiliyor.

“Türk Kahvesi Biyoyararlılığı Yüksek Bir İçecektir”

Türk kahvesinin diğer kahve türlerinden farklı bir yöntemle hazırlandığını belirten Eral, “Türk kahvesi, doğrudan kahve ile suyun birleşmesiyle hazırlanır ve telvesiyle birlikte tüketilen tek kahve türüdür. Bu özellik, kahvenin biyoyararlılığını artırır ve daha etkili bir içecek olmasını sağlar” dedi. Bir fincan sade Türk kahvesinin 7-8 kalori ve 50-75 miligram arasında kafein içerdiğini belirten Diyetisyen Eral, diğer kahve türlerine kıyasla kafein oranının daha düşük olduğunu ve bu yönüyle günlük kafein alımını sınırlamak isteyen bireyler için ideal bir seçenek sunduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı bireyler için günlük kafein alımının 300 miligram ile sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Eral, bunun yaklaşık 4 fincan Türk kahvesine denk geldiğini belirtti. Ancak hamileler, kalp rahatsızlığı olanlar ve kafeine duyarlı bireylerin bu miktarı daha düşük tutmaları gerektiğini ekledi.

“Kafein Metabolizmayı Hızlandırır, Ancak Kontrollü Tüketilmelidir”

Kafeinin metabolizma hızını artırarak yağ yakımını desteklediğini dile getiren Eral, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini ve enerji seviyesini yükselttiğini ifade etti. Ayrıca, 1-2 fincan kahve tüketiminin tip-2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteren araştırmalar olduğunu belirtti.

Ancak spor öncesinde kafein alımının yağ yakımını artıracağına dair yaygın inanışın doğru olmadığını söyleyen Eral, “Kalp çarpıntısı, ergenlik dönemi ve yoğun spor yapan bireylerde yüksek kafein tüketimi önerilmez. Kafein alımı kişisel sağlık durumuna göre ayarlanmalıdır” dedi.

Eral, alışveriş öncesi kahve tüketiminin etkilerine de dikkat çekerek, gereksiz harcamaların önüne geçmek için kahve tüketiminin bilinçli yapılması gerektiğini hatırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *