Prof. Dr. Bilge, antibiyotik direncinin ciddi enfeksiyonlar, komplikasyonlar, daha uzun hastane yatışları ve yüksek ölüm oranlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Antibiyotiklerin aşırı ve uygunsuz reçetelenmesinin yan etki risklerini artırdığını belirten Prof. Dr. Bilge, alerjik reaksiyonlar, karın ağrısı, ishal ile karaciğer ve böbrek problemleri gibi yan etkilerin artabileceğine vurgu yaptı. Çocukların yılda ortalama 6-8 kez soğuk algınlığı geçirebileceğini, bu oranının bazı çocuklarda 12'ye kadar çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, yaş ilerledikçe hastalık sıklığının azaldığını, ancak erişkinlerin yılda 2-3 enfeksiyon geçirdiğini belirtti.
Antibiyotiklerin Gereksiz Kullanımı Sorunu
Prof. Dr. Bilge, solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının %30-50 oranında uygunsuz olduğunu belirterek, antibiyotiklerin yarısının gereksiz şekilde kullanıldığını ifade etti. Antibiyotiklerin, virüslerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi edemeyeceğine dair halk arasında artan farkındalığa rağmen, grip mevsimlerinde antibiyotik kullanımının arttığını ve bu durumun antibiyotik direncine yol açtığını vurguladı.
Enfeksiyonlar nedeniyle kullanılan antibiyotiklerin, insan ve hayvanlar aracılığıyla doğaya salındığını ve bu yolla antibiyotik direncinin arttığını aktaran Prof. Dr. Bilge, antibiyotiklerin gerçekten ihtiyaç duyulduğunda dikkatli kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
“İlaçlarınızı Bilinçli Kullanın, Antibiyotiklerin Gücü Azalmasın”
Prof. Dr. Bilge, son araştırmaların grip benzeri hastalıklarla mücadele eden hastaların hala uygunsuz antibiyotik kullanım oranının yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, grip ve soğuk algınlığının tedavisinin semptomları hafifletmeye yönelik olduğunu söyledi. Çoğu kişinin bir hafta içinde kendi kendine iyileştiğini belirten Bilge, şiddetli vakalarda ise tıbbi müdahale gerekebileceğini ifade etti.
Bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlar dahil mikrobiyal enfeksiyonların tedavisinde artan dirençlerin engel teşkil ettiğini belirten Bilge, yeni direnç mekanizmalarının yayılmasının idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi yaygın hastalıkların tedavisini tehdit ettiğini ve tedavi başarısızlığına, kalıcı sakatlığa hatta ölüme yol açabileceğini dile getirdi.
Antibiyotik direncinin sadece küçük bir bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyen bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Bilge, antibiyotik talep edilmemesi, başkalarının antibiyotiği kullanılmaması ve bilinçli ilaç kullanımı ile direncin önlenebileceğine dikkat çekti.