İnsan vücudu sadece enfeksiyon ya da bakteriye bağlı olarak değil, psikolojik sebeplere bağlı olarak da tepki veriyor. Bunun en büyük örnekleri psikolojik semptomlar olarak kendini gösteriyor. Peki ama nasıl?
Vücudumuzda fiziksel değişimler kadar psikolojik sebepler de hormonal etki yaratabiliyor. Örneğin seratonin ya da dopamin eksikliği problemleri beraberinde getiriyor. Depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi teşhisler koyulabiliyor. Tüm bunlar da vücudumuzda belirli sinyallerle kendini gösterebiliyor.
İşte, vücudunuzda sürekli gözlemlediğiniz ve psikolojik belirtilere neden olabilecek o tepkiler…
1 – Vücut Ağrıları
Dr. Trivedi tarafından yapılan araştırmalara göre uzuv ağrısı, kronik eklem ağrıları ya da mide rahatsızlıkları teşhis edilemeyen nedenlere dayanıyorsa psikolojik olabilir. Örneğin depresyon vücut ağrısına neden olabiliyor.
2 – Enerji Dengesizliği ve Geçmeyen Yorgunluk
Gün içerisinde sürekli değişen bir enerji aktarımınız varsa örneğin bir gün çok enerjik diğer gün düşük oluyorsanız bu dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Diğer taraftan geçmeyen yorgunluğunuz varsa psikiyatrik bir bozukluk olabilir. 201 kişilik katılımcının odluğu araştırmada yorgunluğun %7,4 oranında depresyon ile açıklandığı görülüyor.
3 – Çok Neşeli Olmak ya da Zoraki Gülüşler
Hindistan’daki yapılan bir araştırmada bastırılmış duyguların ortaya çok neşeli olarak ortaya çıktığı görülüyor. Ayrıca çalışmadaki yazarın ruh sağlığını korumak için zoraki gülüşlerin ve çok neşeli davranışların savunma mekanizması olduğu görülüyor.
4 – Yemek Yemeği Önemsememek / Unutmak
Yemek yemek gibi hayati fonksiyonları unutmak ya da önemsememe durumu kişinin dalgınlığı ya da meşguliyeti ile açıklanmakla kalmaz. 2016’daki bir çalışmaya göre iştah değişimlerinin depresyonla alakası olarak direkt kanıtlanmıştır.
5 – Kötü Uyku Kalitesi
Hiç uyuyamamak ya da uykudan dinlenmeyi almamak, uykusuz uyanmak da depresyonla bağlantılıdır. Psikiyatrist Dr. Alex Dimitriu travmatik hikayelerin genel olarak kendini kötü uyku ile kendini gösterdiği belirtiliyor.
6 – Meşguliyet
2020 gibi yakın zamanda yayınlanmış Frontiers in Psycohology çalışması iş-yaşam dengesi arasında zayıflık olmasının mutsuzlukla alakası tespit edildi. Eğer bir kişi sürekli işle ilgiliyse, meşgulse ve öğle aralarını önemsemiyorsa depresyonda olabilir.
7 – Özeleştirileri Arttırma
Özeleştiri yapmak kişisel olarak gereklidir ancak acımazca davranarak yapılan bu eleştirile bir problem olabilir. 5 bin 503 Çinli arasındaki bir ankete göre olumsuz psikolojik sonuçların kendisini ağır özeleştirilerle kendini gösterdiği tespit edilmiştir.