Eskişehir Telgraf Gündem "Bu Sene Tüketici Meyveyi Zor Bulacak"

"Bu Sene Tüketici Meyveyi Zor Bulacak"

Eskişehir'de etkili olan ve tarımı büyük ölçüde olumsuz etkileyen zirai don olayına ilişkin açıklama yapan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, yaşanan felaketin üretim kayıplarına neden olduğunu belirtti. Çelikoğlu, “Bu sene tüketici meyveyi zor bulacak, bulsa da pahalıya yiyecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde son üç gün içinde yaşanan ani sıcaklık düşüşleri, birçok bölgede don, kar ve dolu olaylarına yol açtı. Sıcaklığın yer yer eksi 15 derecelere kadar düştüğü bu süreçte, son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri ölçüldü. Uzmanlar tarafından tarihin en büyük zirai don olaylarından biri olarak değerlendirilen bu süreç, Eskişehir’de tarımsal üretime ağır bir darbe vurdu.

Mihalıcçık Kirazı Tamamen Zarar Gördü

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, yaptığı değerlendirmede özellikle Mihalıcçık bölgesindeki meyve üretiminin büyük zarar gördüğünü vurguladı. Çelikoğlu, “Bugün Mihalıcçık Ziraat Odası Başkanı ile görüştük. Kirazda yüzde 80-90 civarında zarar var. Mihalıcçık’ın yurt dışına ihraç edilen kirazı tamamen bitti” dedi.

Meyve Ağaçlarından Mısıra Kadar Yoğun Zarar

Zirai donun yalnızca kirazı değil, tüm meyve ağaçlarını etkilediğini söyleyen Çelikoğlu, “Erken ekilen mısırlar, pancarlar, soğanlar, hatta arpa ve buğdaylar dahi sıkıntı yaşadı. Arpa ve buğdayda büyük bir sorun olmasa da verim düşüklüğü bekleniyor. Pancar, mısır ve soğanda ise yüzde 30-40 verim kaybı öngörülüyor” diye konuştu.

Eskişehir Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Maddi zararın tam olarak tespit edilemediğini ifade eden Çelikoğlu, Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumlara başvuruda bulunduklarını belirtti. “Eskişehir’in afet bölgesi ilan edilmesi için gerekli dilekçeleri verdik” diyen Çelikoğlu, çiftçinin böylesi büyük ölçekli bir zararı önleyemeyeceğini dile getirdi.

"Doğayla Oynadık, Doğa da Bize Ceza Veriyor"

Don olaylarının etkilerini azaltmak için alınabilecek önlemlerin sınırlı olduğunu vurgulayan Çelikoğlu, “Küçük üreticiler seralarda ateş yakabilir ama bu kalıcı bir çözüm değil. Kalıcı çözüm doğayı korumaktan geçiyor. Biz doğayla oynadık, doğa da bize ceza veriyor” ifadelerini kullandı.

Destek Bekleniyor

Tarım Bakanlığı’nın destek açıklaması yapmasının beklendiğini belirten Çelikoğlu, “Tohum ve gübre desteği verilebilir ya da Ziraat Bankası’na olan borçlarla ilgili öteleme ya da af gelebilir. Beklentimiz bu yönde. Dolu zararı belirli bir yeri etkiler, ama bu don felaketi İnönü’den Sivrihisar’a kadar her yeri etkiledi” dedi.

 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *