Eskişehir, İç Anadolu bölgesinde yer alan ancak sahip olduğu konum neticesiyle birden fazla bölgeye komşu olan ortak bir noktadır. Geçiş güzergahı üzerinde yer alması geçmişten günümüze birçok kişinin kullanmasına neden olurken Eskişehir’in ilk adını almasında da etkili olmuştur.
Diğer şehirlerde olduğu gibi Eskişehir’de milyonlarca insana ve farklı kültürlere ev sahipliği yaparak günümüze gelmiştir. İlk günlerde sahip olduğu özellikler günümüzdeki ismini almasında yardımcıdır. Bu yüzden Eskişehir’in ilk adı büyük önem taşıyan bir konudur.
Peki ama Eskişehir’in ilk adı nedir? Eskişehir’in adı neden Eskişehir? Gelin birlikte açıklamalara göz atalım.
Eskişehir’in İlk Adı Nedir? Eskişehir’in Adı Neden Eskişehir?
Araştırmalara göre Eskişehir’in ilk adı bu bölgede yaşayan ilk uygarlıklara dayanmaktadır. Eski ve Orta Çağ dönemlerinde şehir için Yunanlılar Dorylaion kelimesini kullanırken Latincede ise Dorylaeum kelimesi kullanılıyordu.
Araplar Darauliya, Adruliya ya da Drusilya olarak Eskişehir’e isim verdikleri görülmektedir. Önemli noktalardan birisi olması ve kavşak konumu sayesinde Frigya döneminde özellikle öne çıkarak değerini arttırmıştır.
Peki Eskişehir’in adı neden Eskişehir? Araştırmalara göre W.M.Ramsay’in çıkarımlarından yola çıkarak şehirde yer alan Dorylaion harabeleri bunda etkilidir. Söz konusu harabelerden dolayı şehre Eskişehir adı verilmiş o günden bugüne dek kullanılmıştır.
Eskişehir’in Tarihi Kısaca Nasıl?
Araştırmalara göre Eskişehir’de Paleolitik dönemde yerleşmeler olduğu keşfedilmiştir. Eski Taş olarak da adlandırılan bu dönemde Orta Sakarya vadisi üzerine doğru yerleşmeler bulunmuştur. Kalkolitik dönemlerde M.Ö 4000 yıllarında da cazip bir adres olduğu da araştırmalarca saptanmıştır.
Demircihöyük ilçesinde milattan önce 4000-1500 yıllarda da yerleşmeler gözlemlenmiştir. Hitit döneminde devam eden yerleşmeler sonrasında daha da artmıştır. 1200lü yıllarda ise Frigyalılar asıl olarak alana canlılık vererek popülaritesini arttırmıştır. Bu döneme ait yazılı kayalar, kaya mezarları yaygınlaşmıştır.
Eskişehir Halkının Kökeni Nedir?
Köken olarak Eskişehir’in ilk adı gibi oldukça karışık bir durum söz konusudur. Çünkü şehirde yıllar önce yaşayan uygarlıkların sayısı çok fazladır. Milattan önceki yaşamlar kadar sonrasında Selçuklular, Bizanslılar, Romalılar ve Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetini sürdürmüştür. Sadece şehirde yaşanan göçler ve yerleşim politikaları sebebiyle Tatarların yaygın olduğu bilinmektedir. Türkmen göçü de çok yaşandığından her kökenden insan bulunmaktadır.
Güncel Olarak Eskişehir’in Kültürel Özellikleri Neler?
Güncel Eskişehir kültürel özellikleri ortak yanları olduğu gibi farklılıklarıyla da öne çıkmaktadır. Yemek kültürü incelendiğinde ağırlıklı olarak hamur işleri ve köfteler dikkat çekmektedir. Diğer taraftan kültürlerinde eğlence ve geziler, düğüne özel uygulamalar yer almaktadır. Sahip oldukları bu farklılıklarıyla İç Anadolu başta olmak üzere Türkiye’ye çeşitlilik katmaktadır. Eskişehir’in özellikleri bu sebebiyle çok sevilmektedir.
Son yıllarda en dikkat çeken özelliği ise bir eğitim şehri olmasıdır. Kültürel anlamda da etkilerini görebildiğimiz bu durum neticesiyle Eskişehir’in ilk adından farklı olarak ‘öğrenci şehri’ ya da ‘öğrenci merkezi’ olarak sık sık adlandırılır.
Eskişehir Kütahya’nın İlçesi miydi? Coğrafi Olarak Eskişehir’in Komşu İlleri Neler?
Geçmiş yıllarda Eskişehir’in ilk adı bilgisine ulaşabildiğimiz gibi hangi şehre bağlı olduğunu da görmek mümkündür. Milattan önce doğrudan bulunan uyarlığa ait olan bu bölge Selçuklu ve Osmanlı dönemi sonrası beylere bağlanmıştır.
1451 yılına gelindiğinde yakın komşusu Kütahya, Beylerbeylik haline gelmiştir. Bu düzenleme ile birlikte Ankara’ya bağlı olan Eskişehir Kütahya Beylerbeyliğine geçiş yapmıştır. İlerleyen dönemlerde şehirleşmenin artması ve yeni kanunların çıkmasıyla Eskişehir kendi il sınırlarını belirlemiş, nüfus artışıyla birlikte büyükşehir halini almıştır.
2024 Eskişehir’in Nüfusu Kaç Olarak Ölçüldü?
Nüfus ölçümleri TÜİK tarafından yapılıp bir önceki senenin verileri paylaşılmaktadır. Eskişehir nüfusu için ölçümler 2024 yılı için henüz açıklanmamıştır. Fakat önceki bilgilere bakıldığında 2022 yılında Eskişehir 789.023 nüfusa sahipken 2023 yılında Eskişehir nüfusu artış göstererek 915.418’e yükselmiştir.